farkkujen pesuohjeet


denim-not-washed

Farkkuja ei todellakaan tarvitse pestä jokaisen käytön jälkeen, ei edes kerran viikossa. Käytä ja laita henkarille roikkumaan. Jos malli kulahtaa muutamassa tunnissa, niin laatu on huonoa, eikä kyseisen merkin farkkuja kannattaisi enää ostaa. Laatupöksyt eivät “kulahda” vaan niiden istuvuus vaan paranee käytössä. Oikeat farkut on myös valmistettu denimkankaasta joka on värjätty aidolla indigolla. Näin ne haalistuvat ja kaunistuvat ajan mukaan.  Ne kestävät vuosia käytössä ja näyttävät hyvältä paikattunakin. Aitoa kulumaa on vaikea imitoida ja se on mielestäni yksi tärkeimmistä asioista mikä tekee farkusta kauniin.

Tässä vinkkini farkkujen oikeaoppiseen hoitoon:

 1. Älä pese ennen kun on pakko. Sitä ennen, käytä, tuuleta ja käytä.
 2. Jos haluat freesata housuista pois tuoksut ja bakteerit ilman vesipesua niin laita ne pakastimeen suljetussa muovipussissa pariksi viikoksi. Näin varsinkin luonnonindigolla värjätyt farkut kuluvat kauneimmiksi.
 3. Jos on pakko pestä koneessa, käytä ekologista pesuainetta (esim. pesupähkinöitä), pese 30-asteessa, nurinpäin ja ilman huuhteluainetta. Huuhteluaine tappaa farkussa mahdollisesti olevan elastaanin eikä se enää palaudu takaisin malliinsa. Pesupähkinät taas eivät sisällä kemikaaleja, jotka vaikuttaisivat denimin väriin tai kuidun laatuun.
 4. Tahrat kannattaa poistaa sappisaippualla ennen koneesenlaittoa.

**EDIT** (Nostan tuolta alhaalta kommenttini tähän ylös.)
En suosittele huonolaatuisten halpafarkkujen hankintaa alunperinkään. Farkut ovat laatuostos (kuin nahkatakki), niitä kannattaa metsästää ajan kanssa ja harkita. Ja ostaa vasta kun löytyy laadukkaat ja hyvin istuvat. Hintanakaan 100-150 euroa ei ole paha, jos kävelet farkuissa seuraavat 5 vuotta ja myyt sitten kirpparilla eteenpäin seuraavalle käyttäjälle parilla kympillä. Hyvät farkut on värjätty luonnonindigolla eikä niissä ole elastaania enempää kuin 1-2%. Myös denimkangas on paksua eli 12-14 oz. Mielestäni 10 oz. denim ei oikein sovi tiukkoihin tai istuviin farkkuihin, vaan enemmänkin farkkupaitoihin. Niin ohut denim ei vaan kestä kulutusta ja repeää helposti. Kannattaa kysellä liikkeen myyjältä. Jos hän tietää istuvuudet, käsittelyt, unssit jne. on se hyvä farkkukauppa. Huonolaatuisia farkkuja on kirpparit täynnä, Fidan lajittelukeskuksessa niitä ainakin näin paljon. Täynnä elastaania, muodottomat ja huonosti käsitellyt/värjätyt. Täysin roskaa, joka kelpaa vain energiajätteeksi. En ikinä tee mitään DIY-proggiksia halpafarkuista. Olen ollut 13 vuotta farkkumyyjänä, joten puhun kokemuksesta.

Kuva: The Stranded Sailors.

16 comments

 1. Helena Rblom

  Moikka, pesuphkint kunniaan:) huuhteluaine hm mun mielest sen kytt vois lopettaa kokonaan. ja muuten kun kytt pesuphkinit ei tarviikaan koska niist vaatteet tulee tosi pehmeiksi muutenkin. ja tuoksuu paremmalle:) terveisin Helena

  ________________________________

  • outilespyy

   Tuollaisesta en ole ennen kuullutkaan, mutta jos se on verrattavissa silitysraudalla höyryttämiseen niin kokeilisin ainakin. Höyry tappaa bakteereja, mutta koneessa et voi vaikuttaa farkun asentoon. Kokeile ja kerro miten kävi. Jutun pointtina enemmänkin oli että aikuiset pesevät liikaa vaatteitaan, myös niitä mitkä eivät tarvitse pesua, vaan ovat paremman näköisiä kun niitä ei pestä. Luokittelen tähän myös kaikki villavaatteet ja luonnonkuituiset neuleet.

   • svaata

    Pesuohjelman pitäisi silittää ja raikastaa pyykkejä pelkän höyryn avulla, mutta on jäänyt itseltä lähes käyttämättä. Syyllistyn kyllä jossain määrin liialliseen pesemiseen, ainakin farkkujen kohdalla, nyt kun tämän juttusi perusteella tuli uutta tietoa. 🙂 Mietin, että höyrypesu voisi toimia kevennettynä vaihtoehtona täydelle pesulle, jos kuitenkin kokee farkkujen tarvitsevan pesua – varsinkin jos niitä vähän huonompia farkkuja on tullut ostettua, ja haluaisi niistä vaikka polvipussit pois. Raportoin tuloksista. 🙂

   • outilespyy

    Kokeile ihmeessä! Mua kiinnostaa tämä höyrypesu 🙂 Ne polvipussit eivät kyllä oikein pesemällä lähde. Siksi en suosittele huonolaatuisten halpafarkkujen hankintaa alunperinkään. Farkut ovat laatuostos (kuin nahkatakki), niitä kannattaa metsästää ajan kanssa ja harkita. Ja ostaa vasta kun löytyy laadukkaat ja hyvin istuvat. Hintanakaan 100-150 euroa ei ole paha, jos kävelet farkuissa seuraavat 5 vuotta ja myyt sitten kirpparilla eteenpäin seuraavalle käyttäjälle. Hyvät farkut on värjätty luonnonindigolla eikä niissä ole elastaania enempää kuin 1-2%. Myös denimkangas on paksua eli 12-14 oz. Mielestäni 10 oz. denim ei oikein sovi tiukkoihin tai istuviin farkkuihin, vaan enemmänkin farkkupaitoihin. Niin ohut denim ei vaan kestä kulutusta ja repeää helposti. Kannattaa kysellä liikkeen myyjältä. Jos hän tietää istuvuudet, käsittelyt, unssit jne. on se hyvä farkkukauppa. Huonolaatuisia farkkuja on kirpparit täynnä, Fidan lajittelukeskuksessa niitä ainakin näin paljon. Täynnä elastaania, muodottomat ja huonosti käsitellyt/värjätyt. Täysin roskaa, joka kelpaa vain energiajätteeksi. En ikinä tee mitään DIY-proggiksia halpafarkuista. Olen ollut 13 vuotta farkkumyyjänä, joten puhun kokemuksesta. 🙂

   • svaata

    Pistän lähiaikoina jotkut farkut höyrypesutestiin. 🙂 Kannatti kommentoida, kun tuli niin perusteellista farkkutietoa alan asiantuntijalta! 😀 Minä ainakin vakuutuin, eikä tee mieli enää ostaa halpafarkkuja. Tuli omalle mutu-tuntumalle vahvistusta, sillä olen pannut merkille, että keskimäärin 100+ euron hintaluokan farkut vaan ovat niin hyviä. Silti halpoja on tullut myös ostettua, kun ei ole tiennyt, minkälaisen sian säkissä saatta ostaa.

 2. Kaija

  Hyvä “teoria” tuo: älä pese farkkuja. Sopii niille jotka ei liikoja riehu. Ei niitä joka käytön jälkeen tietenkään tarvise pestä mutta jos farkut on ahkeralla pyöräilijällä usein hikiset ylhäältä ja rapa roiskuu lahkeisiin niin ei ne pakastimessa tai tuulettamalla lähde puhtaiksi. Koska farkut on lempivaatteeni (jo vuodesta 1979) käytän niitä myös usein tansseissa. Ja koska hyvä tanssireissu (puhun ihan seuratansista/paritanssista) on usein hikinen eli parkettia on saanut kuluttaa lähes riittävästi on farkkujen yläosa märkä. Pyykkiin vaan, on pesussakin kulunut kaunis. En halua haista likaiselle tai vanhalle hielle.

 3. Silja

  Tiedätkö, mikä merkki tekisi laadukkaita ja hyvin istuvia farkkuja muodokkaille naisille? Turhan usein jäävät roikkumaan vyötäröstä, jos takapuoli mahtuu housuihin. Vyötkään eivät aina toimi joka mallin kanssa, jos vyötärön ja lantion ero on suuri. Vihaan sopivien housujen etsimistä. Parhaiten istuvat sekä mukavuuden että ulkonäön puolesta Promodin ranskalaisille kaavoitetut farkut. Ne eivät valitettavasti kovin kauan kestä, eikä halpaketjusta ostaminen hirveän hyvältä tunnu.

  Miten tiheät käyttövälit tuohon viiden vuoden kestoaikaan mahtuu? Olen käyttänyt useamman eri merkin farkkuja eivätkä mitkään ole kestäneet noin kauan, kun käyttö on lähes päivittäistä. Keskimääräinen pesuväli on ollut viikosta kahteen. Minulla ja muilla samanmuotoisilla on myös se ongelma, että farkut hankautuvat puhki ensimmäisenä yläreisien välistä, ja siinä vaiheessa ei käyttöikää paikkaamisella enää juuri pidennetä. Kangas olisi muualla ihan ok kunnossa vielä.

  • outilespyy

   Olin 13 vuotta Dieselillä töissä, joten tiedän heidän valikoimansa hyvin, mutta en valitettavasti muiden merkkien. Olen kuullut, että jos haluaa asiansa osaavaa palvelua eri farkkumerkkien vertailussa, niin kannattaa kääntyä Carlingssin ja JC:n puoleen. Heillä on paljon merkkejä ja malleja valikoimissa. Kuten tuossa jo aiemmin mainitsin, hyvä myyjä/farkkuasiantuntija tietää, unssimääristä, haarakulumista ja miten kurvikkaitten tyttöjen malleista. Tiedän että kurvikkaan kimman on helppo ostaa ohuemmat denimit, joissa on paljon 4-5% elastaania, koska ne tuntuvat ostohetkellä niin mukavilta, mutta fakta on etteivät ne kestä käytössä kauaa. Jos siis haluat hyvät ja kestävät, käytä siihen aikaa ja osta samalla useammat kun löytyy hyvät. Kestävä denim on 12-14oz. painoista, eikä siinä ole elastaania yli 2%. Ne tuntuva alussa hieman jäykemmiltä ja kovemmilta kuin ohuemmat denimit, mutta pehmenevät kyllä käytössä nopeasti. Jos haarakuluma on ongelma, niin käytä farkut ompelijalla ENNEN niin käyttöönottoa, ja vahvistuta haara niin ettei se mene enää heti puhki. Toivottavasti näistä oli apua 🙂

 4. J.L.D.

  Heippa! Ihmettelen kerta toisensa jälkeen ihmisiä, joilla kestävät farkut vuodesta toiseen aktiivisessakin käytössä. En sitten tiedä, mihin merkkeihin yleensä viitataan merkkifarkuista puhuttaessa, mutta mulla niin Dieselin kuin Leviksenki farkut kuluvat haaroista korjauskelvottomiksi jo vuodessa. En tiedä johtuuko se paksuista reisistä vai päivittäin kertyvistä vähintään 10km kävelyä ja/tai pyöräilyä vai mistä, mutta kadehdin ihmisiä joilla farkkuihin ehtii tulla ajan patinaa. Mulla se on kaukainen haave.

  • outilespyy

   Minä tarkoitan merkkifarkuilla niitä hieman kalliimpia (yli 100 eur) farkkuja, koska niiden laatu (mm. denimin paksuus) on yleensä parempi kuin edullisimmissa. Jos sinulla on farkut jalassa ja reidet silti koskettavat toisiaan haaroista, joutuu kangas aika kovalle kulutukselle päivittäisessä käytössä kun askelia tulee kymmeniä tuhansia. Tähän ei oikein auta muu kuin että valitset vain farkkuja jotka ovat 12-14oz. paksuisia. Ne kestävät kulutusta paremmin kuin ohuemmat laadut eli 10oz. Toinen on että käy vahvistuttamassa ompelijalla uudet farkut haaroista ennen kun otat ne käyttöön. Tämä pidentää niiden käyttöikää. Fakta on se että naiset käyttävät istuvampia malleja kuin miehet. Miehillä haara ei nouse niin ylös kuin naisilla eikä se ole tiukka (pallivara :P). Jos tiedät liikkuvasi paljon, myös hieman rennompaan malliin vaihtaminen voi auttaa. 🙂

   • J.L.D.

    Rennompaan malliin vaihtaminen ei auta, mulla kun on aina käytössä yhdet thight fitit ja yhdet rennot ja yhtä pahasti kuluvat kaikesta huolimatta.\: Mainitsemassasi hintaluokassakin mennään silloin kun uusia ostan. Pitää kokeilla vielä tuota haarojen vahvistamista ja 14oz paksuutta (reheville reisille ja runsaille kilometreille kun ei oikein mahda mitään), kiitos vinkistä!

 5. Viivi

  Oon kuullu et pillifarkuissa kannattaa olla mahdollisimman paljon elastaania, jotta kangas pysyy tiukkana. Oon nyt vähän hukassa, kannattaako pillifarkuissa olla elastaania vähän vai paljon? o.o

  • outilespyy

   Saanko arvata, näin kertoi sinulle myyjä, joka myi vaatteita joissa on paljon elastaania? 😀 Elastaani on kumia, joko luonnonkumia tai ihmisen tekemää. Henkilökohtaisesti en luota keinokuituihin niin paljon kuin luonnonkuituihin, mutta poikkauksia varmasti on. Elastaani on arkaa kemikaaleille ja liian korkeille lämpötiloille. Eli jos peset pyykkisi perusaineilla, huuhteluaineen kanssa ja ajoittain liian korkeassa lämpötilassa niin elastaani heikkenee ja housut ovat pilalla. Kyse on ensisijaisesti (elastaanin) laadusta, ei määrästä. Jos vaatteen elastaani on laadukasta (esim. Dupont Lycraa) niin varmasti farkut pysyvät pidempää muodossaan ja ovat ihanat päällä. Mutta suurin osa mitä olen kaupoissa nähnyt, on aivan kauheaa kumiroskaa. Korkeat elastaanimäärät myös aiheuttavat sen että farkun kierrättäminen vaikeutuu. Et usko kuinka paljon huonolaatuisia elastaanipillifarkkuja tulee Fidan lajitteluun. Paljon. Yök. En ikinä käyttäisi niitä kustomointiprojekteissani, koska materiaali on niin luokatonta. Mutta vanhat 100% puuvillafarkut ovat ihania vuosikymmentenkin päästä ja tuntuvat vaan paranevan käytössä. Ne voidaan myös kierrättää uudelleen kuiduksi paljon helpommin kuin sekakuidut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s